Pressen om

 ”Översättarna Inga och Jannis Ambatsis har utfört en bragd. Något annat kan man inte säga om deras arbete med Rapport till Greco, Nikos Kazantzakis stort upplagda självbiografi.”

Theodor KallifatidesDN, 2007

-------------------------------------------------- 

"STJÄRNAN VÄLJER.

Arja Saijonmaa, 68, sångerska, på turné med Riksteatern, väljer två favoritböcker:

 

Rapport till Greco

Nikos Kazantzakis

Provoles

SJÄLVBIOGRAFISK ROMAN Nikos är en helt fantastisk författare som också hade ett spännande privatliv. Bokens teman är frihet, resor och sökande.

Jag har läst mycket grekisk litteratur nu inför min pågående föreställning - "Den hemliga stranden". Den handlar om mitt musikliv ihop med den grekiske musikern Mikis Theodorakis.

 

Spela för mig, Zorba

Nikos Kazantzakis

Ljus förlag"

 

TORSDAG 14 MARS 2013

Aftonbladet

http://www.aftonbladet.se/nyheter/bocker/stjarnanvaljer/article16414878.ab

-------------------------------------------------- 

"Överlägsen och ren-och nära Gud”…

”Översättarna Inga och Jannis Ambatsis har utfört en bragd. Något annat kan man inte säga om deras arbete med Rapport till Greco, Nikos Kazantzakis stort upplagda självbiografi. En eloge också till det nystartade förlaget Provoles, som vågade ta sig an boken i en tid som inte utmärks av några vågsamma satsningar. Plånboken styr och författarna flyr, om de inte råkar vara döda, vilket dessvärre är fallet med Nikos Kazantzakis.

Theodor Kallifatides, DN, 2007

--------------------------------------------------

"Gud är också en sjörövare…

Kazantzakis berättare är en lidelsefullt tvivlande, mångordigt besvärjande profet som beskriver sin andes kamp mot det mål han kallar ”kretensisk blick”. Denna blick ska i framtiden fylla den moderne Odysseus som stirrar ner i avgrunden – vår förvirrade mörka medeltid – utan hopp, utan ångest, upprätt, men utan övermod. ...Inte minst med tanke på hur lite man får läsa från denna del av Europa har förlaget Provoles och översättarna Ambatsis gjort storverk.".

 

Viktoria Jäderling,
Göteborgs-Posten (GTP), 2007.

--------------------------------------------------

 

"Fascinerande kretensisk realism" (SvD)

 

“”Min ungdom var fylld av ångest, nattmara och frågor och min mannaålder av förkrympta svar. Jag betraktade stjärnorna, människorna, idéerna, vilket kaos!”

Det är bara två av de häftigt erup­tiva meningar som ofta men varje gång lika plötsligt och överraskande kastas upp ur den annars­ lugnt berättande prosa som dominerar Nikos Kazantzakis självbiografiska roman Rapport till Greco­, som nu föreligger i en svensk översättning som är mycket vacker, från verbal synpunkt, med den rika vokabu­lär som vi tror oss ha skäl att förknippa med Kazan­tzakis, men ibland kan den svenska versionen irritera genom sin osmidiga interpunktion och kommatering – som redan i de satser jag inledningsvis citerade…

 

Hur som helst är det en fascinerande läsning. När Kazantzakis berättar om sina föräldrar och om sin släkt blåser en fläkt av magisk realism genom framställningen…”

 

Tommy Olofsson, SvD, 2007

 

Du kan beställa boken direkt från förlaget för 200 kr (exkl. ev. frakt) direkt till din adress.

 

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)